הגלובליזציה הביאה עמה שינויים רבים. הכל נעשה נגיש יותר וזמין, גם שוק העבודה הולך ומתרחב. חברות שונות במשק נזקקות לעובדים מומחים ממדינות שונות בעולם שיגיעו עם הידע והמיומנויות שלהם. בתחומי הקולינריה, ביולוגיה, טכנולוגיה, תקשורת ספורט ועוד. דבר זה יצר את הצורך בהסדרת מעמד העסקת מומחים זרים בישראל. לא מדובר בעובדים זרים, מכיוון שמעמדם של המומחים שונה. מבחינת הסדרי העסקתם יש לדאוג לאשרות המתאימות
תהליך הסדרת מעמד
העסקת מומחה זר בישראל דורשת פעולות הסדרה. ראשית חשוב להבין מה ההגדרה של מומחה זר. מדובר באדם בעל מומחיות וידע ייחודיים שלא ניתן למצוא בארץ. זה יכול להיות מיומנויות, יכולות אישיות, ידע מקצועי ועוד. את בקשת ההיתר להעסקת עובד זר מומחה ניתן להגיש דרך חברה ישראלית או חברה זרה. האשרות ניתנות בהתאם למכסה אשר נקבעה על פי חוק. ניתן לבקש אישור להגעת בני משפחתו מדרגה ראשונה של המומחה. הם יוכלו לקבל אשרת תייר.
סוגי אשרות להעסקת מומחה זר
האשרה הנדרשת למומחה זה היא מסוג ב/1 בעוד האשרה לבני משפחתו מדרגה ראשונה היא מסוג ב/2. ניתן להעסיק מספר עובדים זרים בהתאם לפרויקט הנדרש. הנפקת האישור ניתנת לתקופה של 90 יום. אך ניתן לבקש אישור לאשרה מקוצרת במידה ונדרשת העסקה של 45 יום בשנה קלנדרית. מדובר בהליך מקוצר ומהיר יותר. חשוב לדאוג להשלים את האישורים הנדרשים כיוון שהעסקת עובד מומחה זר ללא אשרה יכולה לגרור קנס שיכול להגיע לסך של 5000 ש"ח עבור יום עבודה.
תהליך ביצוע הבקשה
התהליך עצמו כולל מספר מסמכים בסיסיים כדוגמת תדפיס מעודכן מרשם החברות, רשם השותפויות, או רישוי עסקים עם כל פרטי החברה. אל מסמכים אלו יש לצרף אישור שהחברה פעילה. בנוסף לכך יש לצרף מסמכים המעידים על מומחיותו של העובד עם הסבר מפורט על הצורך בהעסקתו. את המסמכים מגישים למשרד הפנים בצירוף תשלום אגרה של 1190 ש"ח. מכיוון שמדובר בתהליך בירוקרטי מורכב, מומלץ להתייעץ עם עו"ד מומחה כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה ולגשת בצורה מוכנה ומסודרת.